top of page

Herstel op een psychiatrische afdeling...


Een ex-patiënt vertelt deze week zijn verhaal op de ochtendvergadering van onze afdeling. Hij zal het hebben over de tocht doorheen de psychiatrie, de stemmen die hij hoorde, de twee pogingen in beschut wonen en zijn fysieke problemen die ontstonden door de medicatie. Hij zal het hebben over zijn huidige toestand: een beschutte woonplaats waar hij zich heel erg goed voelt, feit dat hij geen stemmen meer hoort en dat hij sedert enkele weken terug aan het werk is gegaan. Een verhaal dat loopt over vele jaren, maar door zijn doorzetting en door begeleiding die in hem geloofde is hij gekomen tot waar hij nu wou komen. En daarboven op heeft hij ook weer contact met een groot deel van zijn familie. Het wordt een hoopgevend verhaal voor de andere patiënten op onze afdeling. Een verhaal van kracht en hoop.

Een andere ex-patiënt zullen we interviewen over het verloop van zijn opname bij ons op de afdeling. Er is bij hem een evolutie van een verblijfspatiënt naar een woonplaats in beschut wonen. We hebben zo'n vermoeden van wat geholpen heeft bij deze mooie overgang, maar we willen nagaan hoe hij het zelf heeft ervaren. Wat voor hem heeft geholpen is belangrijker dan wat wij denken dat heeft geholpen. Zijn verhaal kan onze manier van werken bijstellen. We kunnen van hem leren. Hij ziet het heel erg zitten om dit gesprek te doen. Hij is heel tevreden met de interesse, ook en vooral omdat hij zelf zo tevreden is met zijn huidige manier van leven dat hij er erg graag over vertelt.

Hij stelt voor dat we eens op een zonnige dag bij hem langskomen zodat we dit interview kunnen afnemen in de mooie tuin van zijn woning. Het nuttige aan het aangename koppelen lijkt me een goed idee...

We willen heel graag verhalen van onze ex-patiënten opnemen in de infobrochure van onze afdeling, info zowel voor patiënten, familieleden, nieuwe werknemers en ook voor studenten.


bottom of page